AGLOMERACIJA IVANEC - PREZENTACIJA (<<<---link na prezentaciju)

 

Ivkom-vode d.o.o. Ivanec, kao javni isporučitelj vodnih usluga, u čijem su vlasništvu komunalne vodne građevine te u čijoj je nadležnosti upravljanje, građenje i održavanje komunalnih vodnih građevina upoznaje javnost s projektom Aglomeracije Ivanec objavljivanjem prezentacije Studije izvodljivosti na svojim mrežnim stranicama, te se omogućuje uvid svim zainteresiranim građanima u cjelokupnu studijsku i projektnu dokumentaciju, u prostorijama Ivkom-voda, Vladimira Nazora 96b, Ivanec, radnim danom između 7-15 sati, kao i postavljanje pisanih upita na mail: aglomeracija@ivkom-vode.hr .

 

NOVOSTI - OBAVIJESTI

AGLOMERACIJA U ožujku radovi u Ivancu, Gečkovcu, uz DC Kaniža-Vuglovec, I. Naselju i Jerovcu

 

Nastavljaju se golemi radovi na EU projektu Aglomeracija Ivanec, vrijedni 28,8 milijuna eura. Izvođačima okupljenim u Zajednici ponuditelja (tvrtke HIS Donja Višnjica, GK GRUPA Varaždin, Zagorje gradnja i Cestno podjetje Ptuj) lijepo vrijeme u veljači išlo je na ruku pa su, gdje god je to bilo moguće, obavljali radove na iskopima i polaganju kanalizacijskih kolektora.

Iz Ivkom-voda, investitora i nositelja radova, stiže obavijest o radovima koji će se širom obuhvata Aglomeracije izvoditi tijekom ožujka.

 

Etapa 1:

 

Za nastavak radova na gradnji transportnog kolektora kod tvrtke Wenker-Križanec u Industrijskoj zoni čekaju se rješenja koja se moraju usuglasiti s nadzornim inženjerom.

 

Ovog mjeseca počinju radovi na gradnji kolektora uz državnu cestu D35 i to od ulaska u naselje Kaniža prema ulasku u naselje Vuglovec, a nakon toga se radovi, također trasom uz državnu cestu, nastavljaju prema Ivancu.

 

Etapa 2:

 

Trenutačno se dovršava polaganje kolektora u gornjem dijelu Kaniže (odvojci), a nakon toga kreću radovi u Gečkovcu (počinje se u donjem dijelu naselja, kod spomenika poginulim borcima).

 

Etapa 3:

 

U tijeku su radovi na polaganju kolektora 8 u Ulici Pahinsko i u Jaminama (donji dio), a tijekom ožujka radovi kreću prema Matoševoj ulici.

 

Etapa 4:

 

Ovog mjeseca kreću radovi u Ivanečkom Naselju na polaganju kolektora 15, radit će se uz željezničku prugu.

 

Etapa 5:

 

U ožujku se otvaraju aglomeracijski radovi u Jerovcu, a radit će se na polaganju kolektora 17 na trasi kanala uz rijeku Bednju (srednji dio).

 

U sklopu Aglomeracije Ivanec predviđena je gradnja ukupno 36 km nove kanalizacije, dok će se još 4,2 km cijevi sanirati specijalnim postupkom (bez kopanja).

 

Tijekom ovog mjeseca ovakvi su radovi predviđeni u  Varaždinskoj, Kumičićevoj, Kovačićevoj i Trakošćanskoj ulici.

 

Ove radove, vrijedne 1,1 milijuna eura, izvodi tvrtka Aktiv Global iz Zagreba.

 

 

 

 

Aglomeracija Ivanec “napreduje” planiranom dinamikom

U Ivancu je u tijeku jedan od najvećih komunalno-infrastrukturnih projekata u povijesti grada, projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec” (ref. broj KK.06.4.2.56.0001) vrijedan 216.308.950,00 kuna. Čak 121.106.130,83 kune sufinancira se sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” iz Kohezijskog fonda. Ostatak sredstva osigurale su Hrvatske vode i Grad Ivanec. Projekt se provodi u razdoblju od 2020. do 2023. godine.

Obilazak radova u Kaniži

Da bi se uvjerili u stanje na terenu, u srijedu 09. veljače, su se u Kaniži, gdje djelatnici GK grupe završavaju radove dijela Faze 2 samog Projekta, okupili direktor Ivkom Voda Ranko Zbodulja, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, predstavnici izvođača radova, te predsjednik Mjesnog mjesnog odbora Goran Kos.

 Kako je tom prigodom rekao direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja, trenutno se izvode radovi na 8 etapa, i sveukupno će biti izgrađeno 36 kilometara nove kanalizacije, te sanirano dodatnih 4 kilometara postojeće kanalizacijske mreže i to “metodom” sanacije bez iskopa. Na samoj trasi obuhvaćenoj Aglomeracijom, predviđena je i izgradnja 12 precrpnih stanica. Ono što predstoji je skoro ugovaranje jednog od važnijih objekata – Pročistača otpadnih voda Aglomeracije Ivanec, za 11 tisuća ekvivalent stanovnika. Zbodulja je i dodao kako trenutne povoljne vremenske prilike pogoduju izvođenju radova, te nadu da će ono i biti obavljeni u ugovorenim rokovima.

U Kaniži izvedeno 870 m glavnog cestovnog kolektora i 30-tak priključaka na parcele

Vezano uz radove u Kaniži, riječ je o jednom od “kanala” 2 faze u kojoj radove izvodi GK Grupa i osim 870 metara glavnog cestovnog kolektora koji je “položen” gotovo u cijelosti, na toj dionici izvedeno je i 30-tak priključaka na parcele budućih korisnika, na koje će se oni spajati tek nakon izgradnje cjelokupnog sustava i puštanja u rad Pročistača otpadnih voda. U ovoj Fazi 2 je ukupno 15 kanala i po okončanju radova u Kaniži uslijedit će radovi u Gečkovcu i ostalim “krakovima”, a okončat će gradnjom precrpnih stanica koje će u budućnosti “prikupljeni sadržaj” prepumpavati na Pročistač Ivanec.

U tijeku radovi na 4 faze projekta

Direktor Ivkom voda d.o.o. Ranko Zbodulja, dodao je i da nisu ugovoreni rokovi za pojedine etape, već samo rok za završetak svih etapa koji je do kraja 2023. godine, ali i da trenutno članovi “zajednice ponuditelja” izvode radove na ukupno 4 etape. Uz spomenutu GK grupu i radove u Kaniži, nositelj grupacije tvrtka HIS izvodi radove “u donjem dijelu Ivanca” kod poduzeća Wenker, Zagorje gradnja započela je radove u “gornjem dijelu Ivanca” u ulici Pahinsko, dok u Ivanečkom Naselju traju radovi koje izvodi Cestno podjetje Ptuj.

Stanovnici pozvani na “strpljivost”

Na viđeno u Kaniži osvrnuo se i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koji je također istaknuo povoljne vremenske prilike koje pogoduju izvođenju radova planiranom dinamikom, što automatski stvara pretpostavke da će oni biti i završeni u ugovorenom vremenu. Zamolio je i stanovništvo za strpljivost, budući da se na mjestima izvođenja radova, posebice u naseljenom dijelu, pojavljuju i problemi s regulacijom prometa, onečišćenim cestama i sličnim. Ujedno je, siguran u pronalazak rješenja, pozvao stanovnike tih područja da sve probleme pokušaju riješiti s Ivkom vodama ili samim Gradom Ivancem. S obzirom na to da će radovi potrajati tri do četiri godine, svi se toj dinamici moramo prilagoditi, istaknuo je Batinić, te dodao da će se paralelno sa završetkom radova kretati u etapama i s rekonstrukcijom prometnica, dok će u jednom dijelu (onom na kojem je mreža zastarjela te su učestala puknuća) i Ivkom izvoditi rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava.

Ivanec još 3 godine ostaje “veliko” gradilište

Svi nazočni, uključujući i izvođače radova, zaključili su kako projekt Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, ide dalje planiranom dinamikom, te kako će Ivanec u narednih tri do četiri godine biti (i ostati) jedno veliko gradilište.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGLOMERACIJA IVANEC Na četiri gradilišta istovremeno veliki građevinski radovi

Ivanec i uža okolica pretvoreni su u golemo gradilište. Kao što je i bilo najavljeno, u sklopu EU projekta na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Ivanec vrijednog 28,8 milijuna eura, počeli su veliki građevinski radovi na gradnji kanalizacijskih kolektora.

Radovi se izvode istovremeno na četiri etape, a obavljaju ih četiri izvođača objedinjena u Zajednici ponuditelja, koja je u postupku javne nabave dobila posao vrijedan 16,84 milijuna eura.

To su: HIS d.o.o. Donja Višnjica, GK GRUPA d.o.o. Varaždin, Zagorje gradnja d.o.o. Zagreb i Cestno podjetje Ptuj d.d.

Jučer su radove na svim lokacijama obišli gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić sa suradnicima iz gradske uprave te direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja, u pratnji voditelja sva četiri gradilišta.

Prva etapa radova, koja obuhvaća izvedbu transportnog kolektora (K1), odvija se u Ulici Vladimira Nazora (kod poduzeća We-Kr), a izvodi ih HIS d.o.o.

Dosad su najviše odmaknuli radovi u etapi 2, koji se izvode u Kaniži (od Vrčeka prema državnoj cesti).Tu je teška građevinska operativa GK Grupe u punom pogonu, a do jučer je položeno oko 500 od ukupno 870 metara kanalizacijskog kolektora.

Obilasku radova u Kaniži pridružio se i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Goran Kos, koji kaže da unatoč otežanoj prohodnosti i raskopanoj cesti, mještani imaju razumijevanju za situaciju, to više što znaju da će nakon izvedenih radova cesta biti modernizirana, a građanima riješeno pitanje odvodnje.

Izvodi se i etapa 3, gdje je zagrebačka Zagorje gradnja počela s gradnjom kanala u Ulici Pahinsko i u Jaminama.

Veliki građevinski radovi su i u etapi 4, u Ivanečkom Naselju, gdje Cesto podjetje Ptuj izvodi kanalizacijske kolektore uz KTC i tamošnje nove stambene zgrade.

Obilasku radova u Ivanečkom Naselju pridružio se i predsjednik Vijeća MO-a Josip Gotal.

Uz spomenute četiri etape na kojima se izvode građevinski radovi, paralelno se obavljaju i  sanacijski radovi koji se izvode specijalnom tehnikom, bez iskopavanja. Ovom metodom bit će sanirani kanalizacijski kolektori u ukupnoj duljini 4.240 metara.

Oni su dosad već provedeni u nekim ivanečkim ulicama, a njihova izvedba je u tijeku (ili predstoji) u Varaždinskoj, Kumičićevoj i Trakošćanskoj ulici.

Ove radove izvodi Aktiv Global iz Zagreba i vrijedni su 1,1 milijuna eura.

 

 

 

 

 

 

 

Kreće “Aglomeracija Ivanec”: Obavijest o privremenoj regulaciji prometa u naselju Kaniža

Zbog radova na “Sustavu odvodnje i pročiščavanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec” naseljem Kaniža vrijede nova pravila prometovanja.

Naime, za vrijeme odvijanja radova promet će se, iz pravca DRŽAVNE CESTE 35 (DC35) od raskršća kod spomen obilježja u Kaniži odvijati obilaznim putem, u pravcu Gečkovca, dok će pristup na dijelu ceste desno od spomenika imati stanari i vozila gradilišta.

Radove na predmetnom gradilištu izvodi GK Grupa d.o.o., član član zajednice ponuditelja, koja umoljava sudionike u prometu za razumijevanje, te dodatni oprez kod prometovanja kroz Kanižu.

 Obilazni pravci označeni su prikladnom prometnom signalizacijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGLOMERACIJA IVANEC: Primjenom specijalne tehnologije sanacija cjevovoda bez iskopavanja

Tvrtka Aktiv Global d.o.o. Zagreb, koja je u sklopu radova na Aglomeraciji Ivanec dobila 8,25 milijuna kuna vrijedan posao na izgradnji i sanaciji postojećih sustava odvodnje, u četvrtak je u Kolodvorskoj ulici u Ivancu, primjenom specijalne tehnologije, počela sa sanacijom dotrajalih cjevovoda koja se provodi bez građevinskih radova i iskopavanja.

Posebno napominjemo da se ovakva vrsta sanacije provodi samo na dijelu postojećih cjevovoda, dok će se u drugoj fazi sanacija na ostatku cjevovoda vršiti kopanjem.

Naime, provedenim snimanjima ustanovljeno je da su u pojedinim ulicama postojeći cjevovodi izvedeni u profilima koji su dovoljni za predviđene protoke.

Međutim, i oni će biti sanirani u cilju postizanja vodonepropusnosti te povećanja čvrstoće i otpornosti cjevovoda, čime se sprečava prodor podzemnih voda u kanalizaciju te istjecanje otpadnih voda u okoliš.

Kanalizacija je najprije očišćena, snimljena kamerom te je u nju upućen robot s frezom, koji je otklonio oštećene dijelove cijevi, korijenje i priključne cijevi koje su ušle u profil glavnog cjevovoda.

Postupak sanacije provodi se specijalnom CIPP metodom, uz korištenje poli- i vinilestera.

Metoda podrazumijeva sanaciju cjevovoda instaliranjem fleksibilne, smolom impregnirane cijevi, koja se uslijed instalacijskog tlaka oblikuje po originalnom cjevovodu. Smola se polimerizira korištenjem specijalno dizajnirane jedinice za proizvodnju i kontrolu tople vode pod hidrostatičnim tlakom ili tlakom pare unutar cijevi.

Nakon stvrdnjavanja uvučene cijevi (nakon 2 – 3 sata), pristupa se tlačnoj probi, a nakon toga robot izrezuje ulaze priključaka, čime se omogućuje slobodan protok otpadnih voda.

Ovaj postupak sanacije je u Ivancu (ali i na širem području) primijenjen prvi put, s time da, po riječima nazočnih stručnjaka, susjedne sredine u svojim aglomeracijama dosad nisu provodile sanaciju ovom tehnologijom.

Izvođenju radova nazočili su i gradonačelnik Milorad Batinić, direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja sa svojim zamjenikom Daliborom Patekarom te predstavnici izvođača, tvrtke Aktiv Global.

Istovjetni radovi idućih dana slijede i u Trakošćanskoj, Gundulićevoj, Varaždinskoj, Preradovićevoj, Arnoldovoj, Kumičićevoj i u Kovačićevoj ulici.

Ova metoda sanacije posebno je prikladna za urbane sredine i prometnice, a primjenjiva je za sve oblike i materijale oštećenih cjevovoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVE SPREMNO ZA START Održan zadnji koordinacijski sastanak prije početka radova na Aglomeraciji Ivanec

Sve je spremno za početak radova na gradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, golemog EU projekta vrijednog više od 216 milijuna kuna!

Potvrđeno je to jutros, na zadnjem koordinacijskom sastanku prije početka radova koji je, u nazočnosti svih partnera na projektu, održan u Gradskoj vijećnici Ivanec.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Milorada Batinića, predstavnici svih partnera na projektu kratko su i analitičkiizvijestili o dinamici priprema za radove iz svoje nadležnosti.

Direktor Ivkom-voda Edo Rajh nazočne je ukratko proveo kroz presjek svih ugovorenih radova i javnih nabava.

-Provedene su javne nabave i sklopljeni ugovori za gradnju i sanaciju sustava odvodnje otpadnih voda vrijedni 126,37 milijuna kuna. Zaključen je i ugovor za usluge nadzora na projektu (3,17 milijuna) te za upravljanje projektom (2,56 milijuna kuna). Realizirana je nabava dijela komunalne opreme (specijalno vozilo) od 1,11 milijuna kuna, a tijekom studenog predstoji raspisivanje javne nabave za ostatak opreme. Potpisan je i ugovor za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta (više od 437.000 kn). U tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda. U studenome slijedi i raspisivanje natječaja za izradu i poboljšanje baze podataka – izvijestio je Rajh.

Bez poteškoća, sve spremno za start

Goran Petković, direktor HIS-a iz Višnjice, vodećeg izvođača u Zajednici ponuditelja koja će izvoditi radove, izjavio je da su pokrenute sve pripreme za početak radova te raspodijeljeni poslovi među izvođačima u sklopu Zajednice (HIS Višnjica, Cestno podjetje Ptuj, GK grupa Varaždin, Zagorje gradnja Zagreb).

-Nemamo nikakvih poteškoća i ne vidimo probleme koji bi nas mogli spriječiti da radove ne započnemo u skladu s planiranom dinamikom – istaknuo je Petković.

Predstavnik nadzornih tvrtki Anton Smoljo (Hidroprojekt i Eptisa Adria Zagreb) kazao da je nadzor u uskom kontaktu s izvođačem, s kojim usuglašava dinamiku i raspored aktivnosti.

Marko Rogina, direktor VIP MEDIE, tvrtke koja je na natječaju dobila posao na promidžbi projekta i vidljivosti, izvijestio je o dosad odrađenom poslu, predstavio logo Aglomeracije Ivanec i planirani način komunikacije s javnošću.

Važna komunikacija s građanima

-S puno optimizma možemo krenuti u ovaj projekt! Obavljene su kvalitetne pripreme i svi vi ste u prilici da u njega krenete zdravo te da se ne izgubite u problemima kakve su u provedbi aglomeracijskih projekata imale neke druge sredine. Za realizaciju nam je bitan svaki dan i stoga nam je važno da administracija bude na maksimalnom raspolaganju izvođačima – poručio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Osvrćući se na činjenicu da je riječ o ogromnim radovima koji će trajati idućih nekoliko godina, skrenuo je pažnju na činjenicu da će biti kopanja, blata oko kuća i na cestama te regulacije prometa. S obzirom na to da idu kišni mjeseci te da će se ući u radove kad će se puno kopati, a zbog sezone se neće moći asfaltirati, skrenuo je pažnju na potrebu da se građani o tome unaprijed obavijeste i zamole za razumijevanje.

-Stoga očekujem da promidžba i vidljivost budu apsolutno usklađeni s Uredom gradonačelnika i uredom Ivkom-voda, jer tamo gdje radovi na terenu nisu dobro iskomunicirani s javnošću, imamo problema, to više što je upravo gradonačelnik taj koji mora izaći pred ljude i pojasniti im način rješavanja problema – naglasio je Vukmirić.

U tom kontekstu je i gradonačelnik Batinić najavio punu suradnju i preko gradskih internetskih stranica i Ivanečkih novina, kako bi građani unaprijed i na vrijeme bili obaviješteni o radovima koji će im se izvoditi u ulicama i o poteškoćama na koje u tom razdoblju mogu naići..

Prema dinamičkom planu tvrtke Aktiv Global d.o.o. Zagreb, koja će izvoditi radove na sanaciji postojećih kanalizacijskih cjevovoda, pripremni radovi počet će odmah nakon Svih svetih.

Uvodna konferencija o projektu Aglomeracije Ivanec planira se održati 9. studenog u Ivancu.

 

 

 

 

 

 

 

AGLOMERACIJA IVANEC Počela realizacija EU projekta vrijedna 28,8 milijuna eura!

Radovima na gradnji transportnog kolektora (od budućeg uređaja za pročišćivanje voda do naselja Kaniža) koji su otvoreni u Industrijskoj zoni Ivanec te uvodnom tiskovnom konferencijom održanoj u Kinodvorani Ivanec, danas su službeno otvoreni radovi na realizaciji projekta „Sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec“.

Ova investicija, „teška“ 28,8 milijuna eura, time postaje najveće komunalno-infrastrukturno ulaganje u povijesti grada Ivanca, čiju vrijednost dodatno potencira podatak da je čak 70% sredstava za njenu realizaciju osigurano iz Europskih strukturnih fondova.

Iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda osigurano je 24% sredstava, dok 6% izdvaja Grad Ivanec.

Radovi će se provoditi tijekom iduće tri godine na području naselja Ivanec, Gečkovec, Kaniža, Vuglovec, Jerovec, Ivanečko Naselje, Ivanečki Vrhovec, Lančić, Knapić, Prigorec, Vitešinec i Salinovec.

Studijskom i projektnom dokumentacijom predviđena je mogućnost da se, nakon izgradnje, na ovaj sustav priključe i druga naselja koja mu gravitiraju, a sada nisu u obuhvatu projekta.

U povodu službenog otvaranja radova, u Ivancu su se danas okupili predstavnici svih institucija koje financiraju projekt – Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda kao posredničkih tijela te Grada Ivanca, Ivkom-voda kao nositelja investicije, ali i Varaždinske županije, zajednice izvođača radova, stručnog nadzora, projektanata, Ivkoma d.d., suradničkih tvrtki, načelnici općina Klenovnik i Maruševec i drugi.

Nakon obilaska gradilišta, svi su pridružili uvodnoj konferenciji u Kinodvorani Ivanec, gdje se skupu najprije obratio Ranko Zbodulja, direktor Ivkom-voda.

On je nazočne u kratkim crtama upoznao s tvrtkom te naglasio da Ivkom-vode posjeduju vodopravne dozvole za gospodarenje izvorištima kapaciteta 125 l/s ili gotovo 4 milijuna m3 vode godišnje. I dok je pokrivenost javnom vodoopskrbom na području obuhvata Aglomeracije Ivanec gotovo 100%, pokrivenost javnom odvodnjom je upola manja, što upućuje na nužnost gradnje sustava odvodnje.

-Projektom je predviđena gradnja kanalizacijskih kolektora kroz osam etapa, za koje je ishođeno jednako toliko građevinskih dozvola. Danas započeti radovi na gradnji kolektora do Kaniže predstavljaju prvu etapu, a radovi na ostalim etapama započet će prema terminskom planu. Izvođač je prijavio početak na još tri etape i to u naselju Gečkovec, u Matoševoj ulici u Ivancu te kod KTC-a u Ivanečkom Naselju. Građani će o svim daljnjim radovima biti pravodobno obaviješteni – istaknuo je R. Zbodulja.

U ime četiriju tvrtki koje će izvoditi radove (HIS Višnjica, GK Zagorje Varaždin, Cestno podjetje Ptuj, Zagorje gradnja Zagreb), okupljenima se obratio Goran Petković, direktor HIS-a. Ističući da je riječ o renomiranoj grupaciji s velikim iskustvom u izvođenju ovakvih radova, poručio je da će posao nastojati odraditi na najbolji način te da će sa stručnjacima Hrvatskih voda nastojati naći model rješavanja problema uočenih u ostalim aglomeracijama.

Kazao je također da je ugodno iznenađen afirmativnim odnosom Hrvatskih voda, pri čemu su naručitelj, nadzor i izvođač bili tretirani kao ravnopravni partneri. A to je iskustvo na koje, istaknuo je, dosad nisu nailazili.

Skupu se obratio i Josip Križanić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije. Osvrćući se na aglomeracijske projekte na području naše županije, istaknuo je da su aglomeracije Varaždin i V. Toplice u završnoj fazi, Ivanec je krenuo, pred izvođenjem su aglomeracije u Ludbregu i Novom Marofu, dok su dvije manje aglomeracije, u Lepoglavi i Malom Bukovcu, još u fazi projektiranja.

Apelirao je na sve građane da budu strpljivi zbog raskopanih ulica jer kad radovi završe, oni će rezultirati rastom komunalnog standarda građana.

Na uvodnoj konferenciji nazočnima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Podsjetio je da projekt Aglomeracije (projektiranje) počeo još 2012. godine, 2016. prvi je put javno predstavljen, a u lipnju prošle godine u Ivancu je potpisan ugovor o financiranju.

-A sada počinje najzahtjevniji dio, koji donosi najviše izazova. Riječ je o projektu čije benefite nećemo osjetiti sutra, već dugoročno, kroz čišće vode i zdraviji okoliš, jer sanitarne otpadne vode više se neće ispuštati u otvorene vodotoke. U iduće tri godine od svih koji smo u tome – od izvođača, Ivkom-voda, ali i gradske uprava i građana samih – očekuje se velik angažman, ali i strpljenje. Tijekom proteklih godina smo na učestala pitanja građana o potrebi modernizacije pojedinih nerazvrstanih cesta odgovarali da ćemo ih asfaltirati nakon obavljenih aglomeracijskih radova te ih molili da se strpe, jer nema logike u tome da cestu asfaltiramo, a nakon toga da, zbog postavljanja odvodnje, razbijamo asfalt. E, sada je to vrijeme došlo. I sada molim građane za strpljenje dok se ti radovi ne obave, a tada će uslijediti i obnova cesta – kazao je, među ostalim, M. Batinić te zahvalio na iznimno kooperativnom odnosu zamjeniku direktora Hrvatskih voda Davoru Vukmiriću i užem timu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, bez čijeg angažmana svega ovoga danas ne bi bilo.

Upućujući pohvalu VIP mediji za dobro odrađen projekt vidljivosti, skupu se obratio i D. Vukmirić, koji je tom prilikom istaknuo da je prijatelj Ivanca.

-U pripremi za provedbu ovoga projekta sastajali smo se svakih 30 – 35 dana. Uvijek su to bili sastanci strateške prirode, na kojima smo rješavali operativne probleme. Nadzor, naručitelj, izvođač – to je istostraničan trokut u kome su svi partneri jednako vrijedni te na takav način imamo prilike prevenirati sve potencijalne problematične situacije – naglasio je Vukmirić.

Zahvalio je svima koji su pomogli da se dođe do ove faze, a prvenstveno bivšim direktorima Ivkom-voda Mladenu Stanku i Edi Rajhu te direktoru Hrvatskih voda – VGI za Muru i gornju Dravu Danijelu Buniću.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupljenima je pozdravne riječi uputila i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva. Istaknula je da je u tekućem razdoblju za područje RH iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija ugovoreno 60 projekata vrijednih 25 milijardi kuna (koji se sa 14 bespovratnih milijardi sufinanciraju iz EU fondova). Istovremeno im je na raspolaganju bilo samo 6 milijardi, što znači da je došlo do „overbookinga“ u iznosu od čak 220%!

-Točnije, ugovoreno je puno više novih projekata nego što je odobreno sredstava, pa će dio projekata pod istim uvjetima biti prebačen na financiranje iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak – naglasila je K. Cerar te kazala da je riječ o ogromnom investicijskom ciklusu u Hrvatskoj, čiji je dio i Aglomeracija Ivanec.

Podsjećamo, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Aglomeraciju Ivanec potpisan je u lipnju prošle godine i od tog trenutka se radi na realizaciji  projekta. U tom je razdoblju provedeno više natječajnih postupaka i to:

•za gradnju i sanaciju sustava odvodnje otpadnih voda (ugovoreni radovi su vrijedni 126,37 mil. kuna)

•za usluge nadzora na projektu (3,17 mil. kuna)

•za upravljanje projektom (2,56 mil. kn)

•za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta (više od 437.000 kn)

•nabava dijela komunalne opreme (specijalno vozilo za čišćenje sustava odvodnje) – 1,11 mil. kuna; tijekom ovog mjeseca slijedi raspisivanje javne nabave za ostalu opremu

•u tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda

•ovoga mjeseca raspisat će se javna nabava za izradu i poboljšanje baze podataka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počeli radovi na izgradnji ivanečke aglomeracije vrijedni 216.308.950,00 kuna!

U utorak, 9. studenog u ivanečkoj je kino dvorani održana tiskovna konferencija i predstavljanje projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec”, kojoj je prethodio obilazak samih radova i razgledavanje gradilišta te obilježavanje početka radova u prvoj etapi građenja građevine „sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda s područja aglomeracije Ivanec” u Nazorovoj ulici u Ivancu.

Uvodnoj konferenciji nazočili su ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnog gospodarstva Karmen Cerar, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, potom predstavnik zajednice ponuditelja izvođača radova, direktor poduzeća HIS d.o.o. Goran Petković, te ispred investitora i nositelja projekta IVKOM VODA d.o.o., direktor Ranko Zbodulja, kao i predstavnici vlasnika tvrtke gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško i načelnik općine Maruševec Mario Klapša.

Projekt Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec vrijedan je 216.308.950,00 kuna. Čak 121.106.130,83 kune sufinancira se sredstvima Europske unije okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” iz Kohezijskog fonda.

Ostatak sredstva osigurale su Hrvatske vode i Grad Ivanec. Projekt predstavlja najveće i najskuplje komunalno-infrastrukturno ulaganje u povijesti Grada Ivanca. Provodi se u razdoblju od 2020. do 2023. godine.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta potpisan je, nakon niza godina projektiranja, pripreme dokumentacije, apliciranja na javni poziv, strogih kontrola i odobrenja sufinanciranja, 10. lipnja 2020. godine. Od tada do danas nakon provedenih postupaka javne nabave potpisani su 126,37 milijuna kuna vrijedan ugovor za gradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, potom 8 milijuna kuna vrijedan ugovor za sanaciju postojećeg sustava odvodnje otpadnih voda, 3,17 milijuna kuna vrijedan ugovor za usluge nadzora na projektu, 2,56 milijuna kuna vrijedan ugovor za upravljanje projektom, kao i 1,11 milijuna kuna vrijedan ugovor za nabavu specijalnog vozila za čišćenje sustava odvodnje, te nešto više od 437 tisuća kuna vrijedan ugovor za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta.

U tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda, a u studenome slijedi i raspisivanje javne nabave za izradu i poboljšanje baze podataka te nabave za specijalno vozilo za CCTV inspekciju i specijalno vozilo za pražnjenje septičkih i sabirnih jama.

Tijek realizacije projekta pojasnio je direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja, koji je na početku svog izlaganja istaknuo kako društvo IVKOM-VODE d.o.o. kao javni isporučitelj za vodoopskrbu i odvodnju koji djeluje na području gradova Ivanca i Lepoglave, te općina Bednja, Klenovnik, Maruševec i Donja Voća, ima kapacitet izvorišta od 3,94 milijuna kubičnih metara vode godišnje, vodovodnu mrežu od oko 450 kilometara, a kanalizacijsku mrežu od 30 kilometara.

Što se tiče grada Ivanca pokrivenost javnom vodoopskrbom je 100%, a odvodnjom tek 46%, i to je dovoljni pokazatelj nužnosti gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, odnosno aglomeracije Ivanec.

– Projektnom dokumentacijom predviđa se izgradnja kanalizacijskih kolektora kroz 8 etapa i za sve njih su ishođene građevinske dozvole. Prva komponenta radova započeta danas vezana je uz izgradnju transportnog kolektora od uređaja za pročišćavanje do naselja Kaniža, a ostale će etape započeti prema terminskom planu izvođenja, s time da su već prijavljena gradilišta za 2. etapu u naselju Gečkovec, 3. etapu u Ulici Antuna Gustava Matoša u Ivancu i 4. etapu u Ivanečkom naselju kod KTC-a. Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda predviđa se paralelno s izgradnjom sustava otpadnih voda. Nakon izgradnje i puštanja sustava u rad, 15 postojećih ispusta kanalizacije u potoke i rijeku Bednju, bit će zatvoreni, a sanitarna otpadna voda više se neće ispuštati u otvorene vodotoke, već će se putem uređaja za pročišćavanje, pročišćena voda ispuštati u prijemnik u rijeku Bednju – rekao je Zbodulja i zaključio kako smatra da realizacijom ovog projekta, IVKOM VODE osiguravaju trajno i kvalitetno obavljanje djelatnosti korištenjem vlastitih tehničkih i ljudskih resursa na principima održivog razvoja i praćenja europskih trendova kvalitete.

Nazočnima se ispred Zajednice ponuditelja izvođača radova obratio direktor tvrtke HIS d.o.o. Goran Petković koji je istaknuo da je zajednica izvođača koju uz HIS čine i Zagorje gradnja, GK grupa i Cestno podjetje Ptuj iz Slovenije iskusna renomirana zajednica te očekuje da će svi predviđeni radovi na ovoj aglomeraciji teći na najbolji mogući način. Dodao je i kako su uočili da tijekom svih aglomeracija koje su već započele, izvođači imaju dosta problema vezanih uz nepredviđene i dalje nepredvidive troškove vezane uz cijenu materijala, te očekuje od Hrvatskih voda da sa svojim stručnjacima nađu model prema kojem bi svi uključeni sa zadovoljstvom završili projekt Aglomeracije Ivanec.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u svom je obraćanju nazočnima na tiskovnoj konferenciji projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec istaknuo kako je ovo posljednja faza projekta koju je Grad Ivanec kao JLS i komunalna tvrtka IVKOM započela još 2012. godine, nastavila prezentacijom projekta 2016. godine i prošlogodišnjim potpisivanjem ugovora.

– Kako slijedi najteži i najzahtjevniji dio direktnog izvođenja radova, pozivam građane na strpljenje u sljedeće tri godine, budući da se benefiti projekta neće vidjeti odmah sutra, već će oni biti dugoročno isplativi i valorizirani. Ujedno ih pozivam da iskoriste mogućnost uvida u projektnu dokumentaciju, da vide dinamiku radova i kada će se oni odvijati u njihovoj blizini. Izvođačima radova želim je dobro vrijeme, što više bagera, aktivnosti i rada – rekao je Milorad Batinić.

Za kraj je istaknuo spremnost Grada Ivanca i gradskih službi da se uključe u rješavanje eventualnih budućih problema.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima s aglomeracijama na području Varaždinske županije predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić dodao je kako se u Varaždinskoj županiji trenutno provodi 7 aglomeracija, te su još dvije manje u pripremi.

Aglomeracija Varaždina vrijedna 800 milijuna kuna u visokoj je fazi izgradnje, okončan je projekt aglomeracije Varaždinske Toplice vrijedan 80 milijuna kuna, i počinje aglomeracija ova aglomeracija Ivanca od 216 milijuna kuna.

To je ono što se sada izvodi.

Pred izvođenjem su aglomeracije Ludbreg i Novi Marof, a za grad Lepoglavu i Mali Bukovec radi se projektna dokumentacija. U županiji postoji potreba za dvije manje aglomeracije koje će vjerojatno zaživjeti nakon ovih ostalih. Spomenuo je i da je pri kraju jedna mala aglomeracija za općinu Jalžabet s dva pročistača.

 

Uputio je i apel mještanima Ivanca, ali i svih ostalih područja gdje se provode projekti aglomeracije na strpljenje, te istaknuo kako je u pripremi rada “zimske službe” sa “cestarima” dogovoreno da se sve državne i većina županijskih cesta gdje se provode radovi na aglomeraciji asfaltiraju do 17. studenog, a radovi potom nastave tek 15. ožujka sljedeće godine, što bi omogućilo nesmetani promet u tom zimskom razdoblju. I u to vrijeme radovi na aglomeraciji bi se nastavili u ostalim segmentima gdje nije obuhvaćeno “prekapanje” državnih ili županijskih prometnica. Poželio je sreću izvođačima radova, strpljenje mještanima i istaknuo kako aglomeracije dižu standard ljudi, kako na urbanim, tako i ruralnim područjima.

 

Zašto je važno provoditi ovakve projekte na nacionalnom nivou i što se od projekta može očekivati kratko je naveo zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, koji je ujedno sve pozvao na zajedništvo, jer sama riječ “aglomerare” na to upućuje. Tijekom provođenja aglomeracije Ivanec, inzistirat će na principu “istostraničnog trokuta” u kojem su izvođač radova, nadzor i naručitelj jednako vrijedni, jer samo tako cjelokupni projekt može biti uspješan. Na kraju svog obraćanja zahvalio je varaždinskom županu Anđelku Stričaku, te ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, koji cjelokupnom projektu aglomeracije Ivanec daju punu podršku.

 

S nekoliko riječi o financiranju vodnogospodarskih projekata obratila se i načelnica Sektora za projekte iz područja vodnog gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Karmen Cerar ističući kako je u resornom ministarstvu u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija do sada odobreno 60 projekata vrijednosti preko 25 milijardi kuna, od kojih EU sredstva iznose oko 14 milijardi kuna, dok nam je na raspolaganju 6,5 milijardi kuna iz ovog programskog razdoblja. – Iako to znači da smo u tzv. overbookingu oko 220% cilj nam je bio pokrenuti projekte jer oni, osim što pridonose razvoju standarda i očuvanja okoliša u državi, ispunjavaju i obvezu koju smo preuzeli pristupnim ugovorom i ulaskom u Europsku uniju.

Kako je, uslijed COVID krize na nivou EU uspostavljen mehanizam za oporavak i otpornost iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju oko 47 milijardi kuna ukupno, a za vodnogospodarski sektor preko 4 milijarde, plan je 11 projekata, među kojima je i “aglomeracija Ivanec” prebaciti u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, čime bismo formalno odobrili projekt, uz neke manje izmjene s početkom sljedeće godine. U Ministarstvu se intenzivno radi i na novim projektima za novi investicijski ciklus i paralelno s njima ciklus okrupnjavanja vodnogospodarskog sektora s konačnim ciljem efikasnosti sektora i u konačnici priuštivu cijenu vodnih usluga krajnjim korisnicima – zaključila je Karmen Cerar.

Današnjim početkom radova i tiskovnom konferencijom projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec, započeli su trogodišnji radovi u kojima građane Ivanca očekuju “raskopane ulice”, no izvođač radova preuzeo je obvezu dionice rješavati u što kraćem mogućem roku i sanirati ceste kako bi promet mogao odvijati se što normalnije.

Na samom kraju tiskovne konferencije građani su još jednom zamoljeni za strpljenje i dijalog u rješavanju potencijalnih problema prilikom izvođenja radova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvješće o stanju na projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec“

Datum izvješća: 30.11.2021.

 

Radovi na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda - Grupa 1, izgradnja

 

Radove izvodi zajednica ponuditelja HIS d.o.o. Donja Višnjica, GK GRUPA d.o.o. Varaždin, ZAGORJE GRADNJA d.o.o. Zagreb, CESTNO PODJETJE PTUJ d.d., Ptuj.

Prijavljen je početak radova na četiri etape. U tijeku je izvođenje pripremnih radova (izrada izvedbenih projekata, iskolčenje građevine, uređenje radnog pojasa, čišćenje od raslinja i utvrđivanje položaja podzemnih instalacija iskopom „probnih šliceva“). Početak radova na izvedbi kanalizacijskih kolektora predviđa se u drugoj polovici prosinca. Odvijanje radova na terenu zavisno je od vremenskih prilika, a u tablici je dat pregled lokacija gdje će se odvijati radovi u prosincu 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radovi na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda - Grupa 2, sanacija bez iskopavanja

 

Radove izvodi poduzeće AKTIV GLOBAL d.o.o. Zagreb. Radovi obuhvaćaju čišćenje kanalizacije, snimanje kamerom, pripremu cjevovoda robotom koji otklanja (freza) oštećene dijelove, korijenje ili priključne cijevi koje su ušle u profil glavnog cjevovoda i uvlačenje nove cijevi. Odvijanje radova na terenu zavisno je od vremenskih prilika, a u tablici je dat pregled lokacija gdje će se odvijati radovi u prosincu 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počeli radovi na izgradnji ivanečke aglomeracije

U utorak, 9. studenog u ivanečkoj je kino dvorani održana tiskovna konferencija i predstavljanje projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec", kojoj je prethodio obilazak samih radova i razgledavanje gradilišta te obilježavanje početka radova u prvoj etapi građenja građevine „sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda s područja aglomeracije Ivanec” u Nazorovoj ulici u Ivancu.

Uvodnoj konferenciji nazočili su ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnog gospodarstva Karmen Cerar, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, potom predstavnik zajednice ponuditelja izvođača radova, direktor poduzeća HIS d.o.o. Goran Petković, te ispred investitora i nositelja projekta IVKOM VODA d.o.o., direktor Ranko Zbodulja, kao i predstavnici vlasnika tvrtke gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško i načelnik općine Maruševec Mario Klapša.

Projekt Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec vrijedan je 216.308.950,00 kuna. Čak 121.106.130,83 kune sufinancira se sredstvima Europske unije okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” iz Kohezijskog fonda. Ostatak sredstva osigurale su Hrvatske vode i Grad Ivanec. Projekt predstavlja najveće i najskuplje komunalno-infrastrukturno ulaganje u povijesti Grada Ivanca. Provodi se u razdoblju od 2020. do 2023. godine. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta potpisan je, nakon niza godina projektiranja, pripreme dokumentacije, apliciranja na javni poziv, strogih kontrola i odobrenja sufinanciranja, 10. lipnja 2020. godine. Od tada do danas nakon provedenih postupaka javne nabave potpisani su 126,37 milijuna kuna vrijedan ugovor za gradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, potom 8 milijuna kuna vrijedan ugovor za sanaciju postojećeg sustava odvodnje otpadnih voda, 3,17 milijuna kuna vrijedan ugovor za usluge nadzora na projektu, 2,56 milijuna kuna vrijedan ugovor za upravljanje projektom, kao i 1,11 milijuna kuna vrijedan ugovor za nabavu specijalnog vozila za čišćenje sustava odvodnje, te nešto više od 437 tisuća kuna vrijedan ugovor za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta. U tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda, a u U studenome slijedi i raspisivanje javne nabave za izradu i poboljšanje baze podataka te nabave za specijalno vozilo za CCTV inspekciju i specijalno vozilo za pražnjenje septičkih i sabirnih jama.

Tijek realizacije projekta pojasnio je direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja, koji je na početku svog izlaganja istaknuo kako društvo IVKOM-VODE d.o.o. kao javni isporučitelj za vodoopskrbu i odvodnju koji djeluje na području gradova Ivanca i Lepoglave, te općina Bednja, Klenovnik, Maruševec i Donja Voća, ima kapacitet izvorišta od 3,94 milijuna kubičnih metara vode godišnje, vodovodnu mrežu od oko 450 kilometara, a kanalizacijsku mrežu od 30 kilometara. Što se tiče grada Ivanca pokrivenost javnom vodoopskrbom je 100%, a odvodnjom tek 46%, i to je dovoljni pokazatelj nužnosti gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, odnosno aglomeracije Ivanec.

 - Projektnom dokumentacijom predviđa se izgradnja kanalizacijskih kolektora kroz 8 etapa i za sve njih su ishođene građevinske dozvole. Prva komponenta radova započeta danas vezana je uz izgradnju transportnog kolektora od uređaja za pročišćavanje do naselja Kaniža, a ostale će etape započeti prema terminskom planu izvođenja, s time da su već prijavljena gradilišta za 2. etapu u naselju Gečkovec, 3. etapu u Ulici Antuna Gustava Matoša u Ivancu i 4. etapu u Ivanečkom naselju kod KTC-a. Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda predviđa se paralelno s izgradnjom sustava otpadnih voda. Nakon izgradnje i puštanja sustava u rad, 15 postojećih ispusta kanalizacije u potoke i rijeku Bednju, bit će zatvoreni, a sanitarna otpadna voda više se neće ispuštati u otvorene vodotoke, već će se putem uređaja za pročišćavanje, pročišćena voda ispuštati u prijemnik u rijeku Bednju – rekao je Zbodulja i zaključio kako smatra da realizacijom ovog projekta, IVKOM VODE osiguravaju trajno i kvalitetno obavljanje djelatnosti korištenjem vlastitih tehničkih i ljudskih resursa na principima održivog razvoja i praćenja europskih trendova kvalitete.

Nazočnima se ispred Zajednice ponuditelja izvođača radova obratio direktor tvrtke HIS d.o.o. Goran Petković koji je istaknuo da je zajednica izvođača koju uz HIS čine i Zagorje gradnja, GK grupa i Cestno podjetje Ptuj iz Slovenije iskusna renomirana zajednica te očekuje da će svi predviđeni radovi na ovoj aglomeraciji teći na najbolji mogući način. Dodao je i kako su uočili da tijekom svih aglomeracija koje su već započele, izvođači imaju dosta problema vezanih uz nepredviđene i dalje nepredvidive troškove vezane uz cijenu materijala, te očekuje od Hrvatskih voda da sa svojim stručnjacima nađu model prema kojem bi svi uključeni sa zadovoljstvom završili projekt Aglomeracije Ivanec.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u svom je obraćanju nazočnima na tiskovnoj konferenciji projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec istaknuo kako je ovo posljednja faza projekta koju je Grad Ivanec kao JLS i komunalna tvrtka IVKOM započela još 2012. godine, nastavila prezentacijom projekta 2016. godine i prošlogodišnjim potpisivanjem ugovora. - Kako slijedi najteži i najzahtjevniji dio direktnog izvođenja radova, pozivam građane na strpljenje u sljedeće tri godine, budući da se benefiti projekta neće vidjeti odmah sutra, već će oni biti dugoročno isplativi i valorizirani. Ujedno ih pozivam da iskoriste mogućnost uvida u projektnu dokumentaciju, da vide dinamiku radova i kada će se oni odvijati u njihovoj blizini. Izvođačima radova želim je dobro vrijeme, što više bagera, aktivnosti i rada – rekao je Milorad Batinić. Za kraj je istaknuo spremnost Grada Ivanca i gradskih službi da se uključe u rješavanje eventualnih budućih problema.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima s aglomeracijama na području Varaždinske županije predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić dodao je kako se u Varaždinskoj županiji trenutno provodi 7 aglomeracija, te su još dvije manje u pripremi. Aglomeracija Varaždina vrijedna 800 milijuna kuna u visokoj je fazi izgradnje, okončan je projekt aglomeracije Varaždinske Toplice vrijedan 80 milijuna kuna, i počinje aglomeracija ova aglomeracija Ivanca od 216 milijuna kuna. To je ono što se sada izvodi. Pred izvođenjem su aglomeracije Ludbreg i Novi Marof, a za grad Lepoglavu i Mali Bukovec radi se projektna dokumentacija. U županiji postoji potreba za dvije manje aglomeracije koje će vjerojatno zaživjeti nakon ovih ostalih. Spomenuo je i da je pri kraju jedna mala aglomeracija za općinu Jalžabet s dva pročistača. Uputio je i apel mještanima Ivanca, ali i svih ostalih područja gdje se provode projekti aglomeracije na strpljenje, te istaknuo kako je u pripremi rada "zimske službe" sa "cestarima" dogovoreno da se sve državne i većina županijskih cesta gdje se provode radovi na aglomeraciji asfaltiraju do 17. studenog, a radovi potom nastave tek 15. ožujka sljedeće godine, što bi omogućilo nesmetani promet u tom zimskom razdoblju. I u to vrijeme radovi na aglomeraciji bi se nastavili u ostalim segmentima gdje nije obuhvaćeno "prekapanje" državnih ili županijskih prometnica. Poželio je sreću izvođačima radova, strpljenje mještanima i istaknuo kako aglomeracije dižu standard ljudi, kako na urbanim, tako i ruralnim područjima.

Zašto je važno provoditi ovakve projekte na nacionalnom nivou i što se od projekta može očekivati kratko je naveo zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, koji je ujedno sve pozvao na zajedništvo, jer sama riječ "aglomerare" na to upućuje. Tijekom provođenja aglomeracije Ivanec, inzistirat će na principu "istostraničnog trokuta" u kojem su izvođač radova, nadzor i naručitelj jednako vrijedni, jer samo tako cjelokupni projekt može biti uspješan. Na kraju svog obraćanja zahvalio je varaždinskom županu Anđelku Stričaku, te ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, koji cjelokupnom projektu aglomeracije Ivanec daju punu podršku.

S nekoliko riječi o financiranju vodnogospodarskih projekata obratila se i načelnica Sektora za projekte iz područja vodnog gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Karmen Cerar ističući kako je u resornom ministarstvu u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija do sada odobreno 60 projekata vrijednosti preko 25 milijardi kuna, od kojih EU sredstva iznose oko 14 milijardi kuna, dok nam je na raspolaganju 6,5 milijardi kuna iz ovog programskog razdoblja. - Iako to znači da smo u tzv. overbookingu oko 220% cilj nam je bio pokrenuti projekte jer oni, osim što pridonose razvoju standarda i očuvanja okoliša u državi, ispunjavaju i obvezu koju smo preuzeli pristupnim ugovorom i ulaskom u Europsku uniju. Kako je, uslijed COVID krize na nivou EU uspostavljen mehanizam za oporavak i otpornost iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju oko 47 milijardi kuna ukupno, a za vodnogospodarski sektor preko 4 milijarde, plan je 11 projekata, među kojima je i "aglomeracija Ivanec" prebaciti u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, čime bismo formalno odobrili projekt, uz neke manje izmjene s početkom sljedeće godine. U Ministarstvu se intenzivno radi i na novim projektima za novi investicijski ciklus i paralelno s njima ciklus okrupnjavanja vodnogospodarskog sektora s konačnim ciljem efikasnosti sektora i u konačnici priuštivu cijenu vodnih usluga krajnjim korisnicima - zaključila je Karmen Cerar.

Današnjim početkom radova i tiskovnom konferencijom projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec, započeli su trogodišnji radovi u kojima građane Ivanca očekuju "raskopane ulice", no izvođač radova preuzeo je obvezu dionice rješavati u što kraćem mogućem roku i sanirati ceste kako bi promet mogao odvijati se što normalnije.

Na samom kraju tiskovne konferencije građani su još jednom zamoljeni za strpljenje i dijalog u rješavanju potencijalnih problema prilikom izvođenja radova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt: „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec“

Komponenta: Radovi na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda (Grupa 2)

Dana 29.07.2021. potpisan je Sporazum (ugovor) za Radove na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda - Grupa 2 temeljem postupka nabave velike vrijednosti u otvorenom postupku nabave, objavljenom u Elektroničkom oglasniku javne nabave broj 2020/S 0F5-0028363 poslano na objavu 28.7.2020. evidencijski broj javne nabave VN-01-20 i Odluke o odabiru najpovoljnije ponude od 18.06.2021.

Sporazum je sklopljen između:

 

Ivkom-Voda d.o.o. Ivanec,

Ul.v.Nazora 96 b, 42240 Ivanec

koje zastupa direktor Edo Rajh, dipl.oec i

 

AKTIV GLOBAL d.o.o.

Radnička cesta 57, 10000 Zagreb

Ovlašteni predstavnik: Matej Jozić, direktor

 

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici:

Hrvatskh voda:

Sektor za projekte sufinancirane sredstvima EU, Fani Bojanić dipl.ing.građ. v.d. Voditeljica Sektora i

Zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, Ivan Cerovec dipl.ing.građ.

Stručnog nadzora na projektu:

Zajednica ponuditelja:

HIDROPROJEKT d.o.o., Ivana Pergošića 4, 10000 Zagreb i

EPTISA ADRIA d.o.o., Ulica Charlesa Darwina 8, 10000 Zagreb,

Anton Smoljo, dipl.ing.građ.

Upravljanja projektom:

FUNDUS PROJEKT d.o.o. iz Zagreba,

Miljenko Ćupić, dipl.ing.građ. i Mladen Knežević dipl.ing.građ.

 

Vrijednost: 8.256.861,87 kn

 

Sufinancijeri: Europska unija (bespovratna sredstva) 70%, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 12%, Hrvatske vode 12%, Grad Ivanec 6%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt: „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec“

Komponenta: Radovi na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda (Grupa 1)

Dana 07.07.2021. potpisan je ugovor za Radove na izgradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda - Grupa 1 temeljem postupka nabave velike vrijednosti u otvorenom postupku nabave, objavljenom u Elektroničkom oglasniku javne nabave broj 2020/S 0F5-0028363 poslano na objavu 28.7.2020. evidencijski broj javne nabave VN-01-20 i Odluke o odabiru najpovoljnije ponude od 25.05.2021.

Ugovor je sklopljen između

Ivkom-Voda d.o.o. Ivanec,

Ul.v.Nazora 96 b, 42240 Ivanec

koje zastupa direktor Edo Rajh, dipl.oec i

Zajednice ponuditelja:

HIS d.o.o.

Donja Višnjica 61D, 42255, Donja Višnjica, Hrvatska

Ovlašteni predstavnik: Goran Petković, direktor

CESTNO PODJETJE PTUJ d.d.

Zagrebška cesta 49/a, 2250, Ptuj, Slovenija

Ovlašteni predstavnik: Branko Veselič, inž.gradb., izvršni direktor

GK GRUPA d.o.o.

Hallerova aleja 1, 42000 Varaždin, Hrvatska

Ovlašteni predstavnik: Robert Gotić, dipl.ing.građ., predsjednik uprave

ZAGORJE GRADNJA d.o.o.

Zagrebačka cesta 26, 10000, Zagreb, Hrvatska

Ovlašteni predstavnik: Marko Sekušak, dipl.oec., direktor

 

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici:

Stručnog nadzora na projektu Zajednica ponuditelja:

HIDROPROJEKT d.o.o., Ivana Pergošića 4, 10000 Zagreb i

EPTISA ADRIA d.o.o., Ulica Charlesa Darwina 8, 10000 Zagreb,

Anton Smoljo, dipl.ing.građ.

Upravljanja projektom:

FUNDUS PROJEKT d.o.o. iz Zagreba,

Miljenko Ćupić, dipl.ing.građ. i Mladen Knežević dipl.ing.građ. i

Vrijednost: 126.370.913,65 kn

Sufinancijeri: Europska unija (bespovratna sredstva) 70%, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 12%, Hrvatske vode 12%, Grad Ivanec 6%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt: „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec“

Dana 25.06.2021. potpisan je ugovor za provedbu stručnog nadzora na projektu temeljem postupka nabave velike vrijednosti u otvorenom postupku nabave, objavljenom u Elektroničkom oglasniku javne nabave broj 2020/S 0F5-0016796, evidencijski broj javne nabave VN-02-20 od 04.05.2020. i Odluke o odabiru najpovoljnije ponude od 12.05.2021.

Stručni nadzor će se provoditi nad izgradnjom, rekonstrukcijom i sanacijom sustava odvodnje te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Ivanec.

Nadzor će provoditi Zajednica ponuditelja:

HIDROPROJEKT d.o.o., Ivana Pergošića 4, 10000 Zagreb i

EPTISA ADRIA d.o.o.,  Ulica Charlesa Darwina 8, 10000 Zagreb.

Vrijednost usluge je: 3.177.000,00 kn

Sufinancijeri: Europska unija (bespovratna sredstva) 70%, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 12%, Hrvatske vode 12%, Grad Ivanec 6%

 

 

 

Donesena Odluka o odabiru izvođača radova na dogradnji, rekonstrukciji i sanaciji kanalizacijske mreže Aglomeracija Ivanec za grupu 1 Dogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje

 

Temeljem provedenog postupka javne nabave za izvođenje radova izabrana je zajednica ponuditelja koju čine: HIS d.o.o. iz Donje Višnjice, CESTNO PODJETJE PTUJ d.d. iz Ptuja,Slovenija, GK grupa d.o.o. iz Varaždina i ZAGORJE GRADNJA d.o.o. iz Zagreba.

Ugovoreni radovi su vrijedni 157.963.642,00  HRK s PDV-om i oni su tek dio ukupnog projekta sufinanciranog od EU fonda - PROJEKT ODVODNJE I PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA AGLOMERACIJE IVANEC.

U tijeku je i postupak javne nabave za predmet nabave: Pojektiranje i izgradnja I. faze uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Ivanec, čija je procijenjena vrijednost  32.261.000,00 HRK (bez PDV-a) , a tomu treba pribrojiti i nabavu komunalne opreme koja uključuje nabavu Specijalnog kombinirano vozilo za čišćenje sustava odvodnje, Vozila za CCTV inspekciju sustava odvodnje i Specijalnog vozila za pražnjenje septičkih i sabirnih jama, ukupne procijenjene vrijednosti 4.800.000,00 HRK (bez PDV-a), od čega je za nabavu Vozila za CCTV inspekciju sustava odvodnje sklopljen ugovor sa AGRA-TRGOVINA d.o.o., iz Zagreba, u iznosu od  1.480.000,00 s PDV-om, te je 15.03.2021. godine u sjedištu  IVKOM VODE d.o.o. uspješno izvršena primopredaja Vozila.

 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec“ sklopljen je dana 10.06.2020., između Ministarstva okoliša i energetike, Hrvatskih voda, IVKOM VODE d.o.o. i Grada Ivanca te ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 216.308.950,00 HRK.

Sredstva za ovaj najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada Ivanca su osigurana iz EU Kohezijskog fonda, državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda (koji ga pokrivaju s 94%), dok će Grad Ivanec iz proračuna osigurati 6% sredstava.

 

Odabirom izvođača stvorili su se preduvjeti za početak  radova koji će se tijekom iduće 3 do 4 godine provoditi u Ivancu i okolnim naseljima. Ono što eventualno može prolongirati njihov početak jesu moguće žalbe koje bi na Odluku o odabiru mogli podnijeti drugi ponuditelji koji su se također javili na natječaj, a na čije podnošenje Naručitelj IVKOM-VODE d.o.o. ne može utjecati jer je mogućnost žalbe na Odluku o odabiru propisana Zakonom o javnoj nabavi.

 

27.05.2021.